Voortgang FNN kernteam

Binnen FNN is naast het bestuur een FnLab (‘de klankbordgroep’) vorm gegeven en een FNN kernteam (‘de doe-groep’).  Veel franchisenemers¬verenigingen hebben zich aangemeld voor FnLab, en een  aantal franchisenemersverenigingen heeft zich ook aangemeld voor het FNN kernteam. Het kernteam fungeert als de ‘doe-groep’ en geeft momenteel vorm aan de voorbereiding van de evaluatie van de Wet Franchise. De evaluatie van de Wet Franchise dient binnen vijf jaar na de inwerkingtreding te zijn afgerond, dus vóór 1-1-2026.

FNN bijeenkomst 15 oktober 2024

Leden van het Kernteam presenteerden de eerste ervaringen tijdens een FNN-brede bijeenkomst.

Lees hier het verslag. 

Bijeenkomst 5 april 2024

Op woensdag 3 april vond een afstemmingsoverleg plaats met de franchisegevers (NFV) ter voorbereiding op het overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gepland op vrijdag 5 april.

Tijdens het overleg op vrijdag 5 april jl. heeft FNN voor de eerste keer formeel gesproken met de franchisegevers (NFV) én het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over de invulling van de evaluatie. Vooral het komende evaluatieproces stond centraal tijdens dit overleg. In eerste instantie leek de planning erg strak, maar tijdens het gesprek bleek dat er flexibiliteit in het proces lijkt te zitten.

Bijeenkomst 4 april 2024

Tijdens het kernteamoverleg van donderdag 4 april jl. is een eerste terugkoppeling gegeven van de resultaten.

De onderlinge verschillen tussen hetgeen is vermeld in de precontractuele-informatie (PID) loopt sterk uiteen. In veel PID’s worden de financiële gegevens van de franchisegever niet gedeeld of wordt simpelweg verwezen naar de KvK. Ook de (verborgen) opslagen worden soms niet gedeeld. Er zijn echter ook PID’s waarin de informatieverplichting veel breder wordt ingevuld. Sommige franchisenemersverenigingen hebben bijvoorbeeld vergaande inzage in de grootboeken van de franchisegever en laten deze elk jaar door een accountant onderzoeken.

De invulling van de informatieplicht roept ook verschillende vragen op. Hoeveel informatie kun je vragen. En hoe verifieerbaar en controleerbaar is deze informatie? Hier speelt ook de vraag van vertrouwelijkheid. Krijgt de vereniging het mandaat van de leden om te controleren, terwijl de informatie niet met de leden gedeeld kan worden?

De discussie over definities raakt alle onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de informatievoorziening. Er is discussie over de vraag waarover instemming gegeven dient te worden.

Bijeenkomst 1 februari 2024

Op donderdag 1 februari 2024 heeft het FNN kernteam een belangrijke stap gezet in de voorbereiding op de evaluatie van de Wet Franchise. Het is belangrijk om een groot aantal franchisenemersvertegenwoordigers actief te betrekken bij deze evaluatie. Goede afstemming en een effectieve werkwijze zijn essentieel. Het FNN kernteam speelt hierin een belangrijke rol. Het kernteam identificeert onder andere de benodigde informatie en het verwerkingsproces.

Tijdens de eerste bijeenkomst van het kernteam zijn de belangrijkste aspecten van de  Wet Franchise uitvoerig besproken. Er is specifiek ingegaan op de praktische implicaties, potentiële valkuilen en mogelijke oplossingsrichtingen. Dit vormt de basis voor de verdere voorbereiding van de evaluatie.

Onderstaand de onderwerpen die door het kernteam worden uitgewerkt:

  1. De precontractuele informatieverplichting;
  2. De informatievoorziening tijdens de franchiseovereenkomst;
  3. De wettelijke definities en verschillende interpretaties;
  4. Het instemmingsrecht, de overleg- en instemmingsprocedure en mandateringsvraagstukken;
  5. Goodwill;
  6. Geschillenbeslechting.

Bijeenkomst 8 november 2023

Tijdens de eerste 'kennisdag Franchisenemersverenigingen' wordt het FnLab geintroduceerd. Ruim 30 franchisenemersverenigingen geven aan te willen participeren.

Gepubliceerd: vrijdag 18 oktober 2024