Van kennis maken naar kennis delen: Franchisenemers Netwerk Nederland focust op samenwerking en wetgeving

Op dinsdag 15 oktober 2024 vond er wederom een bijeenkomst plaats van het Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN), het platform dat vertegenwoordigers van franchisenemersverenigingen samenbrengt om actuele ontwikkelingen te bespreken. De bijeenkomst, die 50 deelnemers trok uit diverse sectoren zoals retail, horeca, zorg en (financiële) dienstverlening, had dit jaar een duidelijke verschuiving in focus. Waar in de bijeenkomst van november vorig jaar het kennismaken centraal stond, draaide deze editie vooral om het delen van kennis en ervaringen, met als belangrijk onderwerp de aankomende evaluatie van de wet Franchise. Leden van het kernteam van FNN deelden de eerste resultaten van de inventarisatie van de ervaringen.

Voorbereiding op de evaluatie van de wet Franchise

De wet Franchise, die 1 januari 2021 werd ingevoerd, is cruciaal voor de relatie tussen franchisegevers en franchisenemers. De wet voorziet in een evaluatiemoment dat uiterlijk vijf jaar na de invoering moet plaatsvinden, wat betekent dat de evaluatie in 2025 moet worden afgerond. Het FNN is voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de gesprekspartner namens de franchisenemers.
Tijdens de bijeenkomst besprak een kernteam, dat vorig jaar werd gevormd, de eerste bevindingen als voorbereiding op deze evaluatie. Dit kernteam bestaat uit veertien franchisenemersverenigingen.

Kritische blik op Precontractuele Informatie Documenten (PID)

Een belangrijk onderwerp dat naar voren kwam tijdens de bijeenkomst was de staat van de Precontractuele Informatie Documenten (PID). Deze documenten moeten franchisenemers helpen bij het maken van een gedegen inschatting van hun toekomstige samenwerking met een franchisegever. Uit een recente screening blijkt echter dat veel PID’s tekortschieten. Ze zijn onvolledig, niet actueel of ontbreken zelfs, waardoor het voor potentiële franchisenemers lastig is om een betrouwbare business case op te stellen. Een van de deelnemers merkte op: “Je bent zo druk met het opstarten van de samenwerking dat je er soms te laat achter komt dat het PID niet volledig was.” De suggestie werd gedaan om te komen tot een model-PID dat door een franchisnemersvereniging kan worden neergelegd bij de franchisegever.

Discussie over de definitie van franchise

Een ander punt van discussie betreft de juridische definitie van franchise. Volgens de wet is een overeenkomst een franchiseovereenkomst als deze voldoet aan de wettelijke criteria (beschikbaar stellen van knowhow, een uniforme uitstraling, directe of indirecte vergoeding). Tot verbazing van velen werd een groep autodealers in een recente rechtszaak echter niet als franchisenemers aangemerkt door de rechter. Deze zaak loopt nog in hoger beroep. Gezien de definitie zoals die in de wet is opgenomen spraken de aanwezigen de verwachting uit dat men alsnog tot de conclusie komt dat in het voorliggende geval wel degelijk sprake is van franchise.

Meer aandacht voor het instemmingsrecht

Ook werd stilgestaan bij de rol van franchisenemersverenigingen en hun recht op instemming bij belangrijke besluiten van de franchisegever. Veel verenigingen maken nog onvoldoende gebruik van dit instemmingsrecht, en in sommige gevallen ontbreekt een duidelijke regeling hierover. Sommige franchisegevers proberen dit recht te omzeilen door besluiten op te splitsen of wijzigingen facultatief te maken, zodat ze buiten het instemmingsrecht vallen. Om effectief gebruik te kunnen maken van dit recht, is het belangrijk dat het mandaat van het bestuur van de verenigingen goed geregeld is. Essentieel is ook dat de franchisegever tijdig, duidelijke informatie verstrekt.
Praktijkvoorbeelden uit de sector
De bijeenkomst werd afgesloten met praktijkervaringen van franchisenemers van DA en Happy Nurse, die waardevolle inzichten deelden over hun relatie met hun franchisegever. Deze ervaringen benadrukten de noodzaak van duidelijke afspraken, goed georganiseerde verenigingen en een gelijkwaardige relatie om de belangen van franchisenemers te beschermen.

Conclusie

De bijeenkomst van FNN toonde aan dat kennisdeling cruciaal is voor het versterken van de positie van franchisenemers. Met de evaluatie van de wet Franchise in het vooruitzicht, is het duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. PID’s moeten verbeterd worden, het instemmingsrecht beter benut, en de definitie van franchise moet helder blijven. Door deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken, kunnen franchisenemers en -gevers werken aan een toekomstbestendige samenwerking.

Meer informatie

Wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via (0348) 41 97 71 of 
fnn@vakcentrum.nl of kijk op www.franchisenemersnetwerk.nl
Het Franchisenemers Netwerk Nederland is een initiatief van BOVAG en Vakcentrum.